Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Promocija

Bencini, prilagojeni novim motornim tehnologijam in zahtevam trga!

junij 2021  |   Petrol

Visokokakovostna bencinska goriva Q Max - energetska formula čistejše prihodnosti prilagojena tudi najsodobnejši tehnologiji bencinskih motorjev in hibridnih pogonov.

Petrol kot osrednja nacionalna energetska družba ima v slovenskem prostoru že zaradi svojega visokega tržnega deleža posebno vlogo in odgovornost do kupcev. Čeprav v svojem »zaledju« nima svojih lastnih proizvodnih kapacitet, s svojim razvojnim timom strokovnjakov in dolgoletnimi izkušnjami redno skrbi tudi za prilagajanje svojih goriv aktualnim zahtevam in potrebam trga. Ker goriva niso jabolka, ki bi jih lahko pred nakupom kupec preskusil ali si jih vsaj dobro ogledal, pomembno vlogo pri nakupu goriva predstavlja zaupanje kupca. Petrol, ki s svojimi gorivi že več kot tričetrt stoletja uspešno skrbi za mobilnost na teh prostorih, je kljub odprtim evropskim trgom ostal trdno zasidran v Sloveniji, zelo agresivno pa se širi tudi regijsko, predvsem na trge JV Evrope. Brez znanja, razvojnih ambicij in tehničnih resursov mu to prav gotovo ne bi uspelo. In tudi sedaj, ko se že resno spogledujemo z »nizkoogljično družbo«, je s svojo prenovljeno generacijo Q Max goriv uspel poiskati še zadnje rezerve, ki se jih je dalo iztisniti iz že močno optimiranih naftnih proizvodov. V Petrolu namreč trdijo, da ni pomembna le prihodnost ampak tudi pot do tja. S tem se seveda tudi mi močno strinjamo.

Petrol Q Max

Danes si bomo nekoliko pobliže ogledali kaj nam je Petrol pripravil novega na segmentu motornih bencinov. Znano je namreč, da so prav bencinski motorji, kljub močnim pritiskom na konvencionalne tehnologije motorjev z notranjim zgorevanjem, bili vendarle deležni nekaterih novih razvojnih korakov.

Petrol seveda sledi tem novostim tudi z izboljšavami na svojih Q Max motornih bencinih.

Popolnoma prenovljena sta bila oba Petrolova bencina. Q Max 95, ki je namenjen najširšemu krogu bencinskih uporabnikov, je dobil povsem nov paket aditivov ter še nekaj novih funkcionalnosti med katerim gre omeniti predvsem povečano zaščito pred obrabo in korozijo ter izboljšano zaščito pred zatikanjem ventilov. Še več poudarka pa je tokrat namenil svojemu visoko oktanskemu »paradnemu konju« - gorivu Q Max 100. Ta je že do sedaj izstopal po svoji visoki odpornosti na samovžige (klenkanje - posebna vrsta nepravilnih vžigov), ki presega nivo običajnega 98 okt. bencina na trgu. Kakovost tega bencina pa se je s prenovo dvignila tudi z novim in izdatnejšim paketom aditivov ter dodatnimi funkcionalnostmi, pri čemer izstopa bistveno izboljšana zaščita pred obrabo, ki je v primerjavi s standardnimi gorivi na trgu izboljšana za visokih 79. Krono v tem paketu sicer še vedno nosi učinkovit detergentno zaščitni aditiv, ki je tokrat dobil novo preobleko in se ponaša z »Dual Action« tehnologijo priznanega svetovnega proizvajalca Afton Chemical.

Tudi z novimi Q Max bencini bomo z eno polnitvijo rezervoarja prevozili še dlje.

Ja, tako zatrjujejo v Petrolu in ni razloga, da jim ne bi verjeli. Svoje trditve imajo namreč podkrepljene s preskušanji v industrijskih testnih motorjih, meritev porabe pa se je preverjala tudi v s posebej izbranim paketom tradicionalnih vozil na trgu in v primerljivih testnih pogojih, ali kot temu s tujko pravimo, z »Real World« testiranjem.

Tako kot razvoj bencinskih motorjev, kjer je že nekaj časa glavni cilj iskanje rešitev za zniževanje izpustov in vplivov na okolje, so tudi motorni bencini vse bolj na udaru tovrstnih omejitev. Bencinski motorji so sicer postali vse bolj priljubljen zaveznik sodobnih elektro pogonov. Danes se tako pogosto vgrajujejo pod isto streho in se na trgu pojavljajo kot »čisti« ali »priključni« hibridi. Prav združitev dveh tehnološko naprednih vrst pogonov pomeni bistven napredek pri iskanju emisijsko in okoljsko prijaznejše mobilnosti. Elektrifikacija pogona pri tem bistveno prispeva k nižjim izpustom, konvencionalni bencinski pogon pa skrbi za maksimalen doseg vozila. A tudi obratovanje bencinskega motorja mora biti kar se da optimalno in bistveno bolj varčno s stališča porabe in izpustov. In tu na pomoč pristopijo kakovostna goriva. Zdaj že vemo, da goriva niso več le nosilci energije ampak tudi »čistilke« in »policaji« v enem. Naloga goriva je torej tudi v zaščiti motorja oziroma motornih delov, da ostanejo ves čas obratovanja »fit« in v kar se da odličnem stanju. To so namreč pogoji pri katerih celoten proces pretvorbe kemijske energije v mehansko poteka najbolj optimalno, motorji pa pri tem nudijo največ ob zelo zmerni porabi energije.

Petrol Q Max

To je recept na katerega prisegajo tudi v Petrolu. Gorivo mora seveda ustrezati vsem zahtevam, ki jih predpisujejo standardi in v zadnjem času tudi zakonodaja, a biti morajo še precej več. Tako vsaj zatrjujejo pri našem največjem ponudniku goriv. »To ni le naša dolžnost ampak tudi odgovornost do kupcev«, še dodajajo. In to je še kako res. Vozila, ki danes svojo žejo gasijo na bencinskih servisih, so že prave tehnološke mojstrovine, opremljene z raznovrstnimi sistemi in napravami, s ciljem večje učinkovitosti in nižjih vplivov na okolje. In ne le to, vse te naprave so preko sistemov kontrole in krmiljenja sposobne zaznati še tako majhne nepravilnosti v svojem delovanju. Za to je armatura modernega vozila opremljena z množico opozorilnih lučk in signalov, ki nas opozorijo, če kaj ni v redu. To je seveda tudi poseben pritisk na ponudnike goriv, saj tehnika ni sentimentalna do nikogar, ne do voznika, ne serviserja kot tudi ne prodajalca goriva. Če pride do nepravilnosti je voznik torej pravočasno opozorjen. Pri Petrolu so nas pri tem sicer opozorili še na eno posebnost. Zgodi se, da se nam v vozilu prižge signalna lučka (običajno oranžne barve), ki opozarja na določeno nepravilnost v sistemu napajanja z gorivom. Tudi avtomehanične delavnice pri tem znajo s prstom takoj pokazati na krivca – kakovost goriva. A ni vedno tako. Tako opozorilo je potrebno najprej temeljito analizirati z ustreznimi elektronskimi testerji, in pogosto se pokaže, da je vzrok za prižig te signalne lučke ni gorivo, ampak neki drug element na vozilu. A to je že drugo področje, zato se vrnimo na naša goriva.

Učinkovitost delovanja motorja se torej začne pri tehnološki dovršenosti oziroma naprednosti pogona. A optimalno delovanje procesov v motorju, predvsem zgorevanja, je odvisno tudi od drugih faktorjev, kot so kakovost vzdrževanja, načina vožnje in skrbi za vozilo in ne nazadnje tudi od kakovosti uporabljenega goriva.

Ko govorimo o bencinskih motorjih je s stališča goriva pomembno več stvari. Gorivo mora v prvi vrsti ustrezati osnovnim fizikalno kemijskim karakteristikam, ki jih predpisujejo standardi. Ker gre pri bencinskih motorjih za dirigiran vžig zmesi preko vžigalne svečke, je pomembno, da ima bencin ustrezno oktansko število (OŠ), da se s tem prepreči pojav klenkanja. Kot je bilo že omenjeno gre za pojav samovžigov, do katerih pride zaradi nezadostnega oktanskega števila goriva, ki ima za posledico nepravilno delovanje motorja, padec moči in odzivnosti, v končni fazi pa lahko to privede tudi resnejših poškodb v motorju.

Drugi, nič manj pomemben element je skrb za kakovost goriva v celotni nabavni in prodajni verigi. Bencin, ne glede kako kakovosten, bo svojemu namenu služil le, če bo tudi na prodajnem mestu, torej pred točenjem, ustrezal vsem predpisanim in deklariranim zahtevam.

Tretji element so dodatne funkcionalnosti bencina, ki se gorivu dodajo praviloma z aditiviranjem.

To kar kupec prejme v svoje vozilo na prodajnem mestu je torej »paket« zavit v lepo »dekorirano embalažo«, v kateri pa mora biti visokokakovostno gorivo preverjene kakovosti. Vsebine kot rečeno kupec ob točenju žal ne more preveriti, a je zato zaupanje kupca odvisno prav od tega, ali bo ob uporabi goriva z njim zadovoljen.

Prenovljeni Q Max bencini so torej odziv Petrola na zahteve in potrebe trga. Ne glede na to, da se bo tudi tradicionalnim motornim bencinom življenjska doba verjetno s prehodom v nizkoogljično družbo enkrat iztekla, pa so ta še vedno tu in tako bo še kar nekaj časa. Zato je prav, da se tudi njihov razvoj ne zaustavi, ampak se še naprej išče še boljše rešitve.

Petrol Q Max

Manj je več – takšna je sodobna prihodnost

Nova generacija Petrolovih bencinov je prilagojena vsem novih tehnologijam sodobnih bencinskih motorjev, kjer še vedno izstopajo zmanjševanje prostornine motorja in povečanje zmogljivosti z uporabo prisilnega polnjenja, zviševanje tlakov pri elektronsko nadzorovanem vbrizgu in povišanje kompresijskega razmerja pri atmosferskih motorjih. Vse to zahteva izjemno natančen nadzor procesa zgorevanja z nadzorovanim vžigom. Vsi nenadzorovani vžigi namreč pomenijo izgubo moči in učinkovitosti ter posledično višje emisije in izpuste. Proizvajalci avtomobilov želijo po načelu “manj je več” iz vsake kaplje bencina spraviti na kolesa čim več energije, s čim manj izgubami. Prostorninsko manjši, a hkrati zmogljivejši bencinski motorji so posledično bolj obremenjeni, zato je še kako pomembno, da v njihove valje pride visokokakovostno gorivo, ki poleg ustrezne kalorične vrednosti zagotavlja tudi učinkovito čiščenje ostankov, ki bi nastali v času delovanja motorja. Gorivo mora pri tem površine tudi ustrezno zaščititi pred formiranjem novih oblog, ki bi sčasoma poslabšali pogoje delovanja motorja ali celo privedli do resnejših poškodb.

Filter trdih delcev tudi v bencinskem motorju: tudi tukaj je pomembna kakovost goriva?

Vse strožji okoljski predpisi so tudi v izpušni sistem bencinskega motorja prinesli filter trdih delcev, ki je bil sicer ena od značilnosti dizelskih motorjev. Pri tem se postavlja vprašanje, kako kakovost bencina vpliva na življenjsko dobo tega pomembnega tehnološko-okoljskega dodatka v bencinskem motorju. Pri Petrolu pri tem izpostavljajo pomembno vlogo vsakega ponudnika goriva, da ima vpeljan tudi učinkovit svoj sistem zagotavljanja kakovosti goriv. Ta mora vključevati redne kontrole goriva v manipulacijski verigi, vse do končnega prodajnega mesta. Za to pa sta potrebna tako zanje kot tehnične možnosti preverjanja.

Silvan Simčič, strokovnjak za naftna goriva, ki je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami predstavlja enega od stebrov Petrolovega sistema kakovosti na gorivih, posebej izpostavlja: »Že ob nastanku naše nove države, ki bo letos praznovala že polnih 30 let, smo se zavedali pomena vzpostavitve še bolj učinkovitega lastnega sistema kontrole kakovosti na gorivih. Posledica tega je bila odločitev za izgradnjo svojega naftnega laboratorija, okrog katerega bi se izgradil močan tim strokovne podpore in ki bi nam omogočil avtonomen nadzor pri vseh operacijah nabave in prodaje blaga. To se je skozi čas pokazalo kot zelo dobra odločitev. Laboratorij je kmalu pridobil tudi akreditacijo in postal osrednja in zelo cenjena kontrolna strokovna inštitucija v regiji. Petrol je s tem ohranil kredibilnost in vlogo osrednjega naftnega ponudnika goriv v Sloveniji, z vse močnejšim vplivom tudi v regiji«.

In ko govorimo o bencinih ter nenazadnje tudi ostalih naftnih ali nenaftnih gorivih, so dejstva, ki jih je navedel g.Simčič pomembna tudi za dojemanje kakovosti ponudbe goriv na Petrolovih prodajnih mestih. Najnovejša nadgradnja Q Max goriv je torej še en kamen v mozaiku bogate in raznovrstne Petrolove ponudbe na trgu.

Ob koncu si še enkrat poglejmo nekaj najpomembnejših izboljšav, ki jih prinašajo nova Q Max goriva. Te so sicer prilagojene posameznim vrstam in tipom goriv, a jih v večini lahko pripišemo celotni družini Q Max goriv. Petrol nam zagotavlja, da bodo s prenovo Q Max goriva še boljša, pri čemer posebej izpostavljajo:

»Dodatno znižano porabo goriva«

Z novimi Q Max gorivi lahko porabo znižate tudi do visokih 4% ali celo še nekaj več. S tem se izboljša ekonomika rabe goriva, znižajo pa se vse vrste emisij v okolje

»Izboljšano čistost in zaščito motorja«

Z uporabo najnovejše tehnologije čiščenja (Dual Action Tehnology) se čistost motorja v primerjavi s standardnimi gorivi izboljša od 95 do 100%.

»Izboljšano zaščito pred obrabo, korozijo in zatikanjem ventilov«

Izboljšana je korozijska zaščita, zaščita pred obrabo ter zatikanjem ventilov/injektorjev. Vse to pomembno vpliva na zanesljivost delovanja ter življenjsko dobo motorja.

»Restavracijo moči in pospeškov«

Zaradi sinergije vseh učinkov aditivov, ki jih vsebujejo nova Q Max goriva, se moč in odzivnost motorja zvišata, s tem pa kmalu doseže maksimalni nivo, ki ga motor tehnološko lahko zagotavlja.

»Visoko oktansko število bencinov – nad 100« (velja za Q Max 100)

To zagotavlja brezhibno delovanje motorja tudi ob povečanih in dalj trajajočih obremenitvah.

 

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.