Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Promocijsko sporočilo

Izjemna zmogljivost celoletnih pnevmatik

oktober 2019  |   OZS

Spet prihaja čas, ko bomo letne pnevmatike morali zamenjati za zimske. Vsi vemo, da ni strokovnjaka, ki bi z gotovostjo lahko napovedal, kako dolgo bo pnevmatika zdržala. Njihova življenjska doba in število prevoženih kilometrov sta odvisna od kombinacije več dejavnikov. O tem ter o izjemni celoletni pnevmatiki, ki jo priporoča kar 100 % njenih uporabnikov, smo se pogovarjali z Tilnom Petričem, direktorjem in lastnikom podjetja Avtomojster d.o.o.

Na kaj morajo biti kupci novih letnih pnevmatik posebej pozorni?

Osnova je seveda poznavanje dimenzije pnevmatike. Glede na dimenzijo se tudi cene precej razlikujejo. Tako je ponudbo brez tega podatka enostavno nemogoče dati. Avtomobili imajo dimenzijo pnevmatike napisano v homologacijskem kartonu, se pravi v izjavi o ustreznosti vozila, kjer piše tudi to, katere so predpisane in katere so dovoljene dimenzije pnevmatik. Nekateri avtomobili imajo tudi več dovoljenih dimenzij, spet drugi samo eno. V homologacijskem kartonu boste našli tudi podatek o tem, kakšno nosilnost morajo imeti pnevmatike ter kakšna je zanje dovoljena maksimalna hitrost.

Katere so najpomembnejše lastnosti dobrih pnevmatik?

Na prvem mestu je tukaj zagotovo oprijem pnevmatike. Enako pomembno je tudi to, da pnevmatika ni glasna. Lahko ima lastnost, da znižuje porabo goriva ali je posebej primerna za off-road vožnjo. Glede na značaj šoferja ter lastnosti avtomobila lahko izberemo trše ali mehkejše pnevmatike, kar znatno vpliva na samo udobje vožnje. Športni vozniki imajo raje trše bočnice in bolj direkten stik s podlago, tisti, ki imajo radi bolj udobno vožnjo, pa izberejo mehkejše bočnice.

Kdaj se odločiti za nakup novih pnevmatik oz. kdaj jih je smotrno zamenjati?

Pnevmatike pod globino profila 3 mm je potrebno takoj zamenjati. Ne glede na to, ali gre za zimske ali letne pnevmatike. Pri zimski pnevmatiki nas že zakon obvezuje, da jih zamenjamo, letne so dovoljene do 1,6 mm globine profila, ampak takšna pnevmatika resnično ni več varna. Morda bo na mokri cesti še zdržala, ko pa se voznik s takšnimi pnevmatikami znajde na cesti z veliko vode, pride do težav. Naj bo to potoček ob nalivu ali večja količina stoječe vode. V takšnih trenutkih se vozniku zgodi tako imenovani aquaplaning ali vodni klin. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo, vodo pnevmatike z dovolj globokim profilom odrinejo izpod pnevmatike. Pnevmatika z minimalno globino profila pa žal nima več stika s cesto ter zato začne ´glisirati´ po vodi. Podobno se lahko v takšnih razmerah zgodi s sicer dobro pnevmatiko pri prehitri vožnji.

Koliko pnevmatik je potrebno na vozilu zamenjati ?

Ni nujno zamenjati vseh štirihpnevmatik, čeprav so z nekim dobrim upravljanjem mojstra, ki menjuje letne in zimske pnevmatike na vozilu, po navadi vse štiri pnevmatike vsaj približno enako obrabljene, kar je še daleč najboljše. V primeru, da zamenjamo samo dve pnevmatiki, je pa kar se varnosti v teoriji in praksi tiče tako, da naj bi bile zadnje pnevmatike na avtomobilu  boljše kot sprednje. Zadnja kolesa držijo smer in na primer preprečijo, da se avto začne vrteti. Je pa še zmeraj bolje  imeti štiri slabše pnevmatike, kot dve dobri in dve slabi. Iz enostavnega razloga, ker je avto bolj enakomeren in že na krmilu čutimo, da je slab oprijem ter zato vozimo počasneje. Če pa imamo na primer spredaj dve dobri pnevmatiki, zadaj pa dve slabi, imamo zavajajoč občutek, da krmilo še vedno dobro drži, zadnji del avtomobila pa se nam lahko zavrti.

Kako dolgo najdlje traja en komplet pnevmatik?

Povprečna življenjska doba pnevmatike je okoli 40.000 kilometrov. Pri zelo močnih, športnih avtomobilih je to od 10.000 do 12.000 kilometrov. Pri srednjem razredu avtomobilov je življenjska doba pnevmatike okoli 35.000 kilometrov, nekateri pa z enim kompletom naredijo tudi do 60.000 kilometrov. Velika obraba pnevmatike se dogaja pri mestni vožnji (speljevanje, zaviranje,…), pri vožnji na dolge razdalje z zmerno hitrostjo pa je obraba pnevmatik minimalna.

Kdaj je najbolj priporočljivo letne pnevmatike zamenjati za zimske?

Sam priporočam, da imate zimske pnevmatike na avtomobilu vsaj 14 dni pred zakonsko določenim rokom. Nenazadnje je tak predpis pri naših severnih sosedih in če vas ustavi policija zna biti nakupovalni izlet v Avstrijo dražji, kot ste načrtovali. Spomladi pa menim, da je 15. marec absolutno prekmalu, da bi zimske pnevmatike zamenjali z letnimi. V zadnjih desetih letih smo v tem času imeli vsaj petkrat poštene snežne padavine. Vsaj eno leto mislim, da celo dvakrat. 

Kakšna je razlika med letnimi, zimskimi in univerzalnimi (celoletnimi) pnevmatikami?

Letna pnevmatika je narejena za letne razmere, se pravi za suho in mokro cesto ter temperature od 7 stopinj navzgor. Tudi sama zmes pnevmatike je posebej prirejena za te pogoje. Zimska pnevmatike je narejena za temperature od 7 stopinj in manj, saj je zmes pripravljena tako, da je pnevmatika tudi pri nizki temperaturi prožna. Prav tako imajo prirejen – narezan profil. Temu rečemo lamele. Gre za drobne zarezice, ki v ledu in snegu pnevmatiki dajejo oprijem.

Celoletna pnevmatika je zagotovo nek kompromis vsega skupaj. Večina proizvajalcev celoletno pnevmatiko ustvari tako, da zimski gumi odvzame nekaj lamel - zarezic. Do neke mere je to dobro, a žal do neke mere tudi ne. Michelin se je zadeve lotil nekoliko drugače. Pnevmatiki celo pravijo ´letna pnevmatika s certifikatom za zimsko opremo´. Oziroma če povem drugače, pnevmatika Michelin CrossClimate je prva letna pnevmatika, ki se ponaša s certifikatom 3PMSF ( oznaka za pnevmatike z dobrimi zmogljivostmi v snegu )za zmogljivost na snegu.

Ima edinstveno obliko dezena, v obliki črke V ter visoko zmogljive lamele. Ta inovativna zasnova pa pnevmatiki zagotavlja tudi daljšo življenjsko dobo. Kot letna pnevmatika je v vseh razmerah enakovredna letni pnevmatiki, tudi njena obraba in poraba goriva sta zmerni.

Če pa jo primerjamo z zimsko pnevmatiko, je na suhi in mokri zimski cesti enakovredna ali  v kakšnem segmentu celo malo boljša kot zimska pnevmatika. Ker je malo bolj kompaktna, saj ima vseeno malo manj lamel, kot zimska. V snegu je pa Michelinov CrossClimate narejen tako, da zelo dobro spelje in zelo dobro zavira. Lahko rečemo, da je konkurenčen zimski pnevmatiki.

Je pa na snegu opazno slabša bočna stabilnost pnevmatike, predvsem  pri hitri vožnji skozi ovinek, ali pri hitri vožnji na daljše razdalje. Za takšne razmere ni najprimernejša. Kupci celoletne pnevmatike ponavadi prevozijo malo, nekje do 8.000 ali 10.000 kilometrov na leto. Če bi se v vsakršnih vremenskih razmerah morali usesti v avto in peljati na Dunaj, morate imeti zimske pnevmatike. Če pa je sneg na cesti in se peljete par kilometrov v trgovino, službo, k zdravniku ali v vrtec, se celoletna pnevmatika tudi v zimskih razmerah odlično obnese. Michelin proizvaja Crossclimate pnevmatike tudi za lažja tovorna vozila, obrtnikom priljubljene „ kombije „ .

Prepričajte se v živo – pri Avtomojster d.o.o.

O izjemni zmogljivosti pnevmatik Michelinov CrossClimate za vsestransko varnost v letnih in zimskih razmerah, se lahko prepričate tudi v živo. V podjetju Avtomojster poskrbijo za avtomobilske ali tovorne pnevmatike vseh proizvajalcev, njihovi vodilni znamki pnevmatik pa sta sicer Michelin in Continental.

Rezervacijo termina lahko opravite po e-pošti (avtomojster@gmail.com) ali s telefonskim klicem na 01 423 55 36. V primeru , da bo vaš želeni termin za menjavo pnevmatik zaseden, pa vam vedno nudijo tudi možnost , da vaš avto pustite pri Avtomojstru in ga prevzamete ko je gotov.

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.