Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Naši člani

Srebrni jubilej lekarne Pod Sv. Rokom

september 2020  |   OZS

»Če ne bi imela tako enkratne družine, to danes ne bi bilo mogoče. Moj življenjski cilj je bil vedno pomagati ljudem,« je ob jubileju dejala Breda Drenek Sotošek, ustanoviteljica ter prva direktorica Lekosa (lekarna, kozmetika Sotošek Sevnica) in Lekarne Pod Sv. Rokom.

Breda je izjemno družbeno aktivna. Med drugim je bila tudi sevniška podžupanja, več mandatov občinska svetnica in je aktualna predsednica Območnega združenja Rdečega križa Sevnica. Dejavna je tudi v organih obrtno-podjetniške zbornice.

Lekarna Stošek

Sotoškovi imajo pravzaprav učno lekarno za srednjo šolo in fakulteto. Tako je pri njih opravilo pripravništvo po 15 srednješolcev in študentov. Tudi nekdanji direktor Farmadenta je strokovni izpit opravljal pri njih.

»Naš kolektiv je izjemno stabilen. Imamo zelo dobre, pridne sodelavke, zato tudi njim iskrena hvala!« pravi magistra farmacije Breda Drenek Sotošek, ki se je po 21 letih dela v Lekarni Sevnica, od tega 18 let na delovnem mestu direktorice odločila, da svojo podjetnost preizkusi še na samostojni poti. Po ustanovitvi podjetja Lekos leta 1993 je 18. avgusta istega leta sevniška občina podelila koncesijo »za opravljanje zasebne lekarniške dejavnosti v poslovnem prostoru na Drožanjski cesti 68 v Sevnici, ki bo delovala predvsem za območje Krajevne skupnosti Sevnica«. 25. aprila 1994 je bila med koncesionarko in občino sklenjena še pogodba, s katero so se uredila razmerja v zvezi z delovanjem javne službe. Poleti istega leta je podjetje Lekos dozidalo še prostore za lekarno in 1. oktobra 1994 je Sotoškova v prisotnosti številnih gostov in krajanov odprla sodobno opremljeno lekarno. Odprta Lekarna Pod Sv. Rokom je bila peta v Sloveniji in prva v Posavju. Čeprav je bila na obrobju mesta, si je stranke pridobila s strokovnostjo, prijaznostjo in dostopnostjo storitev 24 ur dnevno, prav tako ob koncih tedna in praznikih.

Leko vita in Leko beba

V lekarni so razvili vrsto izdelkov, ki so jih v letih 2012 in 2013 registrirali pod blagovnima znamkama Leko vita in Leko beba. Izdelki so plod lastnega znanja in dolgoletnega razvoja s posluhom do narave. V zadnjih petih letih pa so v lekarni uredili še kotiček za svetovanje, nadgradili informacijsko tehnologijo, izboljšali dostop vanjo in se kot prva lekarna v Sloveniji preoblikovali v družbo z omejeno odgovornostjo.

Breda, vodja lekarne, je ob pomoči svojih hčera Lucije in Nataše, tudi farmacevtk, ki sta dobesedno in strokovno rasli ob mami, razvila bogat nabor izdelkov. Hkrati s prenosom znanja in izkušenj, sta se hčeri navzeli materinih pozitivnih značajskih lastnosti, prijaznosti in humanosti, ki ju Breda izkazuje tudi pri vodenju območnega združenja Rdečega križa v sevniški občini. Poleg treh Sotoškovih deklet so v lekarni zaposleni še Maksimilijana Omerzel, Slavica Ocvirk in Ženja Gerjevič Zelič.

Lekarna Stošek

»Če ne bi imela tako enkratne družine, soproga in otrok, to danes ne bi bilo mogoče. Šli smo tudi skozi težke čase, a vendarle so prevladali lepši in uspeli smo. To je podlaga še najmanj za nadaljnjih 25 let. Dekleta so ustvarjala, skupaj z menoj, vse to zadnjih 15 let. Zato ni strahu za nasledstvo. Moj življenjski cilj je bil vedno – pomagati ljudem. Vedno se trudimo. Vstanemo, kadar koli ljudje potrebujejo zdravila oziroma se potrudimo, da jih v najkrajšem času nabavimo, če jih morda nimamo na zalogi. Skratka, cela družina dela za soljudi. Zato smo se, predvsem na pobudo hčera, odločili, da ob srebrnem jubileju povabimo ljudi, da se malo poveselimo in pozabimo na vse hudo,« pojasnjuje Breda.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je povedal, da ima z Lekarno Pod Sv. Rokom in z družino Sotošek same pozitivne izkušnje. Poudaril je še, da ceni napore Brede in drugih družinskih članov, ki so jih vlagali v razvoj lekarne, javne službe, pa tudi v podjetniško naravnost. »Breda je marsikje orala ledino v Sevnici, tudi pri ustanavljanju Rotary kluba, mažoretne skupine itd.,« je med drugim dejal župan.

 

Pavel Perc

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2019 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.