Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Finance

Nova naložbena priložnost?

april 2024  |   Matjaž Štamulak

V zadnjem času verjetno ni posameznika, ki ne bi govoril ali vsaj kaj slišal o umetni inteligenci. Veliko posameznikov jo že uporablja v svojo pomoč in iskanje podatkov (primer Chat GPT), prav tako jo vedno bolj uporabljajo in vnašajo v svoje delovne procese podjetja, vlade in investicijski velikani.

Finance AI

Umetna inteligenca se je v zadnjih letih močno razvila iz različnih disciplin, kot so strojno učenje, računalniški vid, naravni jezikovni proces in robotska tehnika. Ključni mejniki v razvoju umetne inteligence vključujejo:

Strojno učenje: Tukaj gre za razvoj algoritmov, ki omogočajo računalnikom, da se učijo iz podatkov – in to je eden ključnih dogodkov za razvoj sodobne umetne inteligence. Metode, kot so nevronske mreže, podpora vektorjev in odločitvena drevesa, so omogočile hitro napredovanje na področju prepoznavanja vzorcev, napovedovanja in odločanja.

Napredek računalniškega vida: Razvoj algoritmov za prepoznavanje objektov, obrazov in gest je omogočil širšo uporabo umetne inteligence v različnih aplikacijah, vključno s samovozečimi avtomobili, nadzornimi sistemi in medicinskimi diagnozami.

Naravno jezikovno procesiranje (NLP): Tukaj lahko spremljamo trenutno močan razvoj algoritmov za obdelavo in razumevanje človeškega jezika, ki so omogočili razvoj virtualnih asistentov, avtomatizirano analizo besedil in prevode itn.

Robotika: Napredki na področju robotike so omogočili razvoj avtonomnih robotov, ki lahko opravljajo naloge v različnih okoljih, od proizvodnje do zdravstva.

Priliv kapitala v sektor umetne inteligence
V zadnjem desetletju smo priča izjemnemu naraščanju investicij v podjetja, ki delujejo na področju umetne inteligence. Velike tehnološke družbe, kot so Google, Amazon, Microsoft in Facebook, vlagajo enormne zneske v raziskave in razvoj na tem področju.

Poleg tega so se pojavile tudi številne start-up družbe, ki inovirajo na področju umetne inteligence. Po podatkih različnih raziskav je sektor umetne inteligence privabil več milijard dolarjev investicij v zadnjem desetletju in ta trend se še naprej povečuje.

Kar nekaj uspešnih podjetij, ki kotirajo na borzah, je že uspešno integriralo umetno inteligenco v svoje poslovne procese, kot na primer:

Področje varnosti: podjetji, kot sta Crowdstrike ali Okta, izkoriščata umetno inteligenco za utrjevanje kibernetske varnosti in varovanje celovitosti podatkov.

Računalništvo v oblaku: velikani, kot so Microsoft, Google, Amazon in Super Micro Computers vodijo pri razvoju rešitev v oblaku, ki omogočajo brezhibno razširljivost in izboljšano zmogljivost.

Aplikacije: podjetja Adobe, Meta in Salesforce disruptirajo industrijo z vodenimi aplikacijami, poenostavljajo operacije in izboljšujejo uporabniške izkušnje.

Spletna učinkovitost: podjetje Cloudflare izstopa pri optimizaciji spletne učinkovitosti preko vodenih rešitev s pomočjo umetne inteligence, zagotavljajoč brezhibne digitalne izkušnje.

Strojna oprema: podjetji Nvidia in AMD  integrirata umetno inteligenco v strojno opremo, spodbujajoč napredke v računalniški moči in učinkovitosti.

Prav neverjeten razvoj pa se znotraj področja umetne inteligence dogaja tudi na posameznih kripto projektih. Vodilni projekt s tega področja je TAO, ki se trudi decentralizirati področje umetne inteligence in jo narediti dostopno vsakemu posamezniku. Projekti, ki so prav tako dobro integrirali umetno inteligenco in so vodilni v svojem razvoju, so še AIT, PAAL, FET, RNDR, ARC, AIX itn.

Priložnosti in pasti
Priložnosti na področju umetne inteligence:

Avtonomni sistemi: Razvoj avtonomnih sistemov, od samovozečih avtomobilov do avtonomnih robotov, odpira nove možnosti za industrijo, logistiko in zdravstvo.

Personalizirane izkušnje: Umetna inteligenca omogoča podjetjem ustvarjanje personaliziranih izkušenj za uporabnike na podlagi analize njihovih podatkov in vedenja.

Zdravstvena diagnostika: Razvoj algoritmov za analizo medicinskih slik in podatkov omogoča bolj natančne diagnoze in zdravljenje.

Industrija 4.0: Umetna inteligenca omogoča avtomatizacijo proizvodnih procesov in optimizacijo dobavne verige.

Pasti razvoja umetne inteligence:

Etična vprašanja: Uporaba umetne inteligence postavlja vprašanja o zasebnosti podatkov, diskriminaciji in avtonomiji.

Napake in varnost: Algoritmi umetne inteligence so lahko nagnjeni k napakam in zlorabam ter postavljajo vprašanja o varnosti in odgovornosti.

Delovna mesta: Avtomatizacija in avtonomni sistemi lahko povzročijo izgubo delovnih mest v nekaterih sektorjih, kar postavlja vprašanja o socialni pravičnosti in prestrukturiranju trga dela.

Investicijske priložnosti
Investicijske priložnosti v sektorju umetne inteligence so številne in raznolike. Med najbolj obetavnimi sektorji za investiranje v umetno inteligenco – poleg zgoraj omenjenih, so še:

Podjetja za obdelavo podatkov: Podjetja, ki razvijajo inovativne algoritme za analizo podatkov in pridobivanje poslovnih uvidov, so privlačna za investitorje.

Robotika in avtonomni sistemi: Podjetja, ki razvijajo avtonomne sisteme za uporabo v industriji, logistiki in zdravstvu, imajo velik potencial za rast.

Umetna inteligenca kot storitev (AIaaS): Podjetja, ki ponujajo storitve umetne inteligence kot oblak, so vse bolj priljubljena med podjetji, ki želijo izkoristiti možnosti umetne inteligence brez velikih začetnih naložb.

Industrija igralništva: Razvoj algoritmov za analizo velikih količin podatkov o uporabnikih in personalizacijo izkušenj je vodil do naraščajočega interesa investitorjev za podjetja v industriji igralništva.

Sektor umetne inteligence je trenutno zagotovo eden izmed najhitreje rastočih in najbolj obetavnih sektorjev za investicije. Kljub temu pa je pomembno, da v omenjeni sektor investirate zgolj del vašega premoženja in seveda dobro preučite, v katero podjetje ali kriptovaluto se najbolj izplača investirati.

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.