Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Promocija

Obrtniki, izognite se napakam pri prijavi škode

december 2022  |   OZS

Napaka št. 1 – ne poznate dobro zavarovalnih pogojev

Nerazumevanje zavarovalnih pogojev lahko hitro privede do razočaranja in skoraj vedno povzroči slabo izkušnjo stranke med postopkom uveljavljanja škodnih zahtevkov. Zdravilo za to težavo je temeljit pogovor z zastopnikom, ki dobro pozna vašo dejavnost in vas bo še pred nastankom škode opozoril, če ste kakšnemu (pre)potrebnemu kritju posvetili premalo pozornosti. Tipičen primer slabega razumevanja kritja je na primer enačenje poprave in izliva vode. Večina delavnic in skladišč je zavarovanih proti izlivu vode, kar pa ni enako poplavi, ki povzroči veliko več škode kot počena cev.


Napaka št. 2 - nimate shranjenih računov in urejene dokumentacije

Urejena dokumentacija, shranjeni računi, garancijski listi … Skratka, čim bolj natančen popis vašega inventarja vam bo v veliko pomoč pri prijavi škode. Dober seznam stvari, ki sestavljajo vaše premoženje in so nujne za opravljanje vaše obrti, bo ključnega pomena za hitro reševanje škode. Še posebej, če imate obsežno škodo, na primer požar. Če seznama nimate, boste skoraj zagotovo oddali pomanjkljivo prijavo škode. Na primer: v prijavo škode boste zapisali uničeno stružnico. Pa se boste spomnili vseh dodatnih nastavkov, stružnih nožev in dlet, ki ste jih hranili na policah v vaši delavnici? Natančen popis vaše lastnine in redno urejanje dokumentacije vam bo v veliko pomoč, da boste lažje in hitreje vložili škodni zahtevek.

 

Napaka št. 3 - nimate dovolj visokega kritja

Nikar ne bodite med tistimi, ki se začnejo šele po nastanku škode spraševati, ali so se zavarovali za dovolj visok znesek. Ta napaka pri zavarovanju vam lahko povzroči hud finančni udarec, ki je še toliko hujši, če ste živeli v lažnem prepričanju, da ste uredili vse potrebno. Če se znova vrnemo k prejšnjemu primeru, kritje poplave ni vključeno avtomatsko v zavarovanje nepremičnin, saj ga ne potrebujejo vsi. Nujno pa je za vse, ki živite in delate na poplavnem območju. Tudi v tem primeru pomaga pogovor z zavarovalnim zastopnikom ali pa skok na splet, kjer najdete konfigurator podjetniških tveganj.

 Generali
Napaka št. 4 – pomanjkljivo vzdrževanje

Vsa zavarovanja so namenjena nepričakovani škodi, ne pa težavam, ki bi se jim lahko izognili z rednim vzdrževanjem. Zanemarjanje nepremičnine, strojev in opreme lahko privede do težav, ki jih vaše zavarovanje ne bo pokrilo. Na primer, škoda zaradi nenadnega počenja vodovodne cevi je krita. Zavarovalni zahtevek zaradi puščanja strehe, ki je niste popravili, pa je lahko zavrnjen, ker niste ukrepali, da bi preprečili škodo.

 

Napaka št. 5 – odlašanje s prijavo škode

Ne odlašajte z vložitvijo zahtevka. Škoda se s časom ne izboljša, pravijo zavarovalničarji. Priporočajo vam, da se po pomoč zavarovalnice obrnete čim prej.

 

Napaka št. 6 - slaba komunikacija

Precej zapletov pri prijavah škod je nepotrebnih. Gre za to, da stranke pri prijavi škode premalo jasno opišejo škodo na svojem premoženju, kar po nepotrebne podaljša čas za reševanje škodnega primera. V prijavi poskusite biti kar najbolj natančni!

Generali

Napaka št. 7 – škode ne dokumentirate

Zdaj, ko imamo vsi na voljo možnost fotografiranja s telefonom, lahko škodo fotografiramo takoj, ko se zgodi oziroma, ko jo odkrijemo. V idealnem primeru boste zavarovalnici poleg dokumentacije lahko dostavili  fotografije "pred" in "po", ki prikazujejo obseg škode v vaših poslovnih prostorih, kar lahko zelo pripomore k hitremu in točnemu izplačilu škode.

 

Napaka št. 8 - čiščenja se lotimo prehitro

Po nesreči pohitite s čiščenjem nereda, kar je lahko precejšnja napaka. Na primer, če zavržete predmete, ki so bili poškodovani v požaru ali poplavi, preden zavarovalnica popiše celotno škodo. Če nimate zadostne dokumentacije ali računa za poškodovan predmet, ga hranite, dokler nimate ocene škode ali predračuna za popravilo.

 

Večina zahtevkov oziroma prijav škode obrtnikov je povezanih z materialno škodo, po višini pa se s prijavami za materialno škodo kosajo tudi različne škode zaradi odgovornosti. Slednje se nanašajo na odškodninske zahtevke, ki jih proti vam uveljavljajo tretje osebe (lahko tudi vaši zaposleni), ker menijo, da ste odgovorni za materialno ali nematerialno škodo, ki so jo utrpele zaradi vašega delovanja.

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.