Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Naši člani

Odlična gostilna s priljubljenim ocvrtim piščancem

september 2019  |   OZS

V senci 400 let stare lipe se prek 50 let spleta uspešna poslovna zgodba družine, ki je iz primestne izletniške gostinske točke ustvarila eno bolj prepoznavnih gostinskih zgodb pri nas. Postrežejo izvrstno domačo hrano lokalnega izvora, najbolj znan in priljubljen pa je njihov ocvrti piščanec. Ponašajo se tudi z oznako Gostilna Slovenija, blagovno znamko kakovosti in gostoljubnosti v Sloveniji.

Zgodovina Lipe je povezana z lovom. Zgradbo je zgradil radvanjski graščak kot svoj lovski dom, pozneje je bila v njej prva radvanjska šola, pa hladilnica, kjer so pod njenimi podzemnimi loki shranjevali led. Iz mesta je do njih vodila sprehajalna pot. Gostilno sta leta 1965 kupila Ferdo in Marija Tašner. V tistih časih je bila ponudba jedi preprosta, kuhalo se je samo ob nedeljah, gostilna je bila priljubljena izletniška točka meščanov. Se je pa že takrat uveljavil njihov ocvrt piščanec, po katerem slovijo še danes, tedaj še iz kokošnjaka za hišo. V tistem času so Tašnerji obnovili gostinsko poslopje in dogradili dve gostinski sobi. Na dvorišču so senco še dajale tri lipe, ohranila se je le najmočnejša, najstarejša, najmogočnejša.

Po njuni upokojitvi sta leta 1985 Gostilno Pri Lipi prepustila sinu Janezu in njegovi ženi Ireni. Dejavnost se je širila, zaposlilo se je več ljudi, vse več je bilo obiskov manjših skupin ob rojstnih dnevih, pa poslovnih in družinskih srečanj. Skozi njihova vrata je na ocvrtega piščanca prineslo marsikaterega znanega Slovenca, tudi tujcev, predvsem severnih sosedov. Z vse več gosti so dopolnjevali in širili tudi sezonsko obarvan jedilnik. Ocvrt piščanec in goveja juha sta seveda na jedilniku skozi vse leto. Vodilo jim je bilo in ostaja čim več domačega in lokalnega.

Pred štirimi leti sta Janez in Irena Tašner po 30. letih dela, gostilno, ki je za Mariborčane še vedno Gostilna Pri stari lipi, prepustila hčerki Nataši in njenemu partnerju Primožu Ferlincu. Dejavnost oddajanja sob, ki sta jo prav tako začela Janez in Irena Tašner v novem objektu zraven gostilne, pa sinu Gregorju z ženo Ksenjo.

Gostilna Pri Lipi Tašner tudi pod vodstvom tretje generacije ostaja stara mariborska gostilna z izrazito kakovostno ponudbo prehranske klasike, sledijo pa tudi kulinaričnim novostim. Še vedno pa so najbolj znani po izvrstnih ocvrtih piščancih. Porcija je pol piščanca oziroma 6 kosov, ki jih ocvrejo brez kože, skorjica pa je hrustljavo zapečena. Dnevno pripravijo tudi do 70 piščancev. Vsak dan jim jih dobavljajo sveže. Imajo velik parkirni prostor, teraso, vrt in brezplačen internet povsod po gostišču. Ob dobri hrani postrežejo s pristno domačo kapljico različnih sortnih vin z njihove kleti.

Uspeha pa ne bi bilo brez dobrega kolektiva, poudarjajo pri Tašnerjih. So odličen kolektiv s stalnim kadrom, glavna kuharica je pri njih že 40 let, nekatere druge že čez 30. Skupaj z Natašo in njenim partnerjem Primožem jih je v gostilni zaposlenih 13, še vedno pomagata tudi Janez in Irena Tašner, pa tudi vajenci so pri njih stalnica. So priljubljena točka domačinov in turistov in je pogosto težko dobiti prostor, poleg tega so zaprti v nedeljo in ponedeljek. Ker je tudi zanje nedelja družinski praznik.

Ob tem pa se tudi za nadaljevanje družinske tradicije ni bati. Natašina hči Eva Ferlinc se je letos vpisala v Srednjo gostinsko šolo v Mariboru. Kot njeni predhodniki odrašča z gostinstvom, ki ni zgolj delo, ampak način življenja, kot ga že desetletja živi družina Tašner.

Breda Malenšek

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.