Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Naši člani

Otvoritev pohorskega medovitega vrta

avgust 2019  |   OZS

Marko Cesar je v slabih dvajsetih letih čebelarjenja svojo ljubezen do čebel razvil od ljubiteljskega čebelarstva, preko dopolnilne dejavnosti na kmetiji, do danes uspešnega podjetja s preko 140 panji, z razvejano ponudbo medenih in drugih čebeljih proizvodov ter s svetovalno, izobraževalno in turistično dejavnostjo. Podjetje je najbolj prepoznavno po večkrat nagrajeni penini Cesar, peneči medici iz medu in vode po postopku vrenja v steklenicah, slovenskem izumu, ki se ga butično trži tudi v tujini pod uveljavljeno blagovno znamko Cesar.

Čebelarstvo Cesar, ki se nahaja v Razvanju v bližini Botaničnega vrta Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, je konec maja pripravilo svoj prvi dan odprtih vrat. Udeležilo se ga je preko 500 obiskovalcev, na njem pa odprli pohorski medoviti vrt s številnimi rastlinskimi vrstami, medovitimi rastlinami, ki privabljajo čebele. Marko Cesar načrtuje, da bo v medovitem vrtu kmalu tudi poseben čebelnjak z opremo za blagodejne dihalne terapije sprostitvene narave.

Široka paleta izdelkov

Ob dnevu odprtih vrat so v Čebelarstvu Cesar predstavili širok izbor medenih in drugih čebeljih proizvodov, ki jih prodajajo tudi na domačiji v Razvanju. Pridelujejo cvetlični, kostanjev, akacijev med in medene kombinacije novih okusov. Ljudje iščejo nekaj izvirnega, drugačnega, pravi Marko Cesar, zato je tudi na njihovih prodajnih policah vse več novih izdelkov kot so med s cimetom, ingverjem, z limono, različnim suhim sadjem, čokolado in lešniki. Pridelujejo tudi vrsto čebeljih proizvodov kot so cvetni prah, sirup iz medu in smrekovih vršičkov, mešanico medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka in sveče iz čebeljega voska. Pa tudi vrhunske medene pijače: medico, medeni liker in penečo medico. »Medice so narejene po starih recepturah kot medeno vino, medeni likerji pa so lahko tudi z dodatki smrekovih vršičkov, borovnic ali česa drugega,« razlaga Marko.

Peneča medica zori vsaj dve leti

Paradni konj Čebelarstva Cesar je peneča medica, za katero so najboljši kostanjev, lipov ali cvetlični med. Na leto napolnijo dva do tri tisoč steklenic, ki zorijo vsaj dve leti. Največ peneče medice se proda pred novoletnimi prazniki, pa za poroke in posebne priložnostih ter za poslovna darila. Vse bolj je podjetje vpeto tudi v čebelarski turizem. V sodelovanju z eno od mariborskih turističnih agencij jih letno obišče več skupin tujih turistov, obiskovalci iz različnih društev, otroci iz okoliških vrtcev, šol. Začeli so graditi prizidek, v katerem bo dovolj prostora za sprejem skupin, za učne namene za otroke šol, vrtcev, naravoslovne dneve, izobraževalne delavnice v povezavi s čebelarstvom, degustacije, za skladiščenje medenih izdelkov in za polnjenje medu. Marko je v podjetju edini zaposleni, pri delu pa mu pomagajo vsi družinski člani in sorodniki: predvsem pa oče Zvonko, žena Katja, sestra Sabina, njen mož Tone ter njuna otroka David in Nina.

 

Marko Cesar je predsednik Društva izdelovalcev medenih pijač Maribor, član Čebelarskega društva Peter Močnik Studenci-Pekre in pridružen član čebelarskega društva Hoče. Sodeluje s Fakulteto za kmetijstvo in Botaničnim vrtom ter z ostalimi slovenskimi čebelarji. Dobro sodeluje tudi z OOZ Maribor, katere član je in kjer se vedno odzove vabilu ob predstavitvah zbornice ali dogodkih, kjer se predstavljajo njeni člani. Je velik ljubitelj narave, predvsem čebel. V skrbi zanje opozarja, da se premalo zavedamo njihovega pomena. Ta ni zgolj v nabiranju medu, temveč v tem, da oprašujejo okrog 80 odstotkov kultur, ki so sestavni del naše prehrane. Brez njih bi bil ogrožen tudi obstoj ljudi.

Breda Malenšek

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.