Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Naši člani

Podjetje bodo prevzeli Francovi potomci

oktober 2019  |   Niko Šoštarič

Franc Makoter med svojimi stanovskimi kolegi v Prlekiji slovi po najdaljšem stažu v obrtništvu in podjetništvu. Z avtoservisnimi storitvami se ukvarja že polna štiri desetletja, od leta 1978 dalje. Na sedežu obrti v ulici Anteja Trstenjaka že od vsega začetka servisirajo osebna vozila, v poslovnih prostorih na Prešernovi ulici pa se ob avtosalonu in trgovini z avto materialom izvajajo še druge avtomehanične obrtne storitve.

Preden se je zapisal obrtnemu poklicu, za katerega se je izučil, je Franc Makoter najprej delal v podjetju Tehnostroj, zatem je vozil tovornjak v podjetju Špedtrans in opravljal dela vzdrževalca pri gradbenem podjetju PGP. »Prvi obrtniški koraki so bili vse prej kot lahki in preprosti, saj je popravilo vozil potekalo kar v garažnih prostorih, zgrajenih v sklopu stanovanjske hiše,« se spominja Franc. Potrebno si je bilo pridobiti zaupanje strank in zaposliti tujo delovno silo. Dokaj hitro so se prilagodili razmeram na trgu in s strokovnim kadrom povsem obvladovali čedalje bolj zahtevne delovne procese. Še več, širili so svoje bogato znanje in na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja postali prva zasebna obratovalnica na širšem štajerskem območju, ki je bila usposobljena za opravljanje avtooptičnih storitev. Novo priložnost za dokazovanje so si Makoterjevi pridobili z ureditvijo prostorov v nekdanjih prostorih ljutomerskega obrata tekstilne tovarne MTT iz Maribora na Prešernovi cesti. S tem so pridobili vulkanizersko delavnico, lastno avtotrgovino in salon osebnih avtomobilov Fiat. Pri Makoterjevih so vseskozi zaposlovali. Franc pravi, da se je pri njem izučilo okoli 140 vajencev. Tudi njegovi otroci – Martina, Robert in Branko – so del družinskega podjetja. Branko se je specializiral za avtoelektrična opravila, Robert pa avtomehanična dela opravlja kot samostojni podjetnik. Dejavnost so razširili še na avtovleko in v zadnjem obdobju tudi na izposojo vozil. Ob tem Franc poudari, da svoja vozila pogostokrat brezplačno namenjajo prevozom za potrebe domačih športnih klubov in društev.

Nad poslovnimi rezultati podjetja se Franc Makoter ni nikoli pritoževal, saj so se, kot pravi, zaključni računi venomer »izšli«, čeprav zmeraj ni bilo povsem idealno. »Za dobre finančne izide gre pripisati velike zasluge celotnemu delovnemu kolektivu, ob nenehni podpori družine pa uspehov zagotovo ne bi bilo,« priznava Franc, ki zaposluje kakovostno in strokovno delovno silo. Ob tem pa potarna, da je kvalificiranega kadra čedalje manj, pa tudi vajeniški sistem, kakršen je bil nekoč, pogreša.

Čeprav je vsakodnevnih delovnih obveznosti in skrbi več kot dovolj, Franc najde čas tudi za sprostitvene aktivnosti. Od same ustanovitve je član prleškega društva za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Janez Puh in veliko pozornost namenja starodobnim vozilom, jih restavrira in ohranja v nekdanji obliki. Je lastnik motornega kolesa iz leta 1950 in legendarnega »fička« (letnik 1968), ki ga je povsem prenovil in »spravil« v vozno stanje. Franc je tudi dolgoletni pristaš zelene bratovščine v LD Miklavž in vinogradnik od malih nog. Še več trenutkov bo tem dejavnostim prav gotovo namenjal v prihodnosti, saj, kot pravi, letos z dopolnitvijo sedmih desetletij življenjskega obdobja prihaja čas upokojitve in s tem bistveno zmanjšanega poslovnega udejstvovanja. Zagotavlja, da bo podjetje Makoter obstajalo tudi po njegovem »odhodu«, saj prav v teh dneh urejajo dokumentacijo za prenos dejavnosti, ki jih bodo prevzeli hčerka Martina ter sinova Robert in Branko. »Če me bodo rabili, sem z veseljem pripravljen pomagati, verjamem pa, da se bodo v poslovnem procesu dobro znašli, saj so si veliko obrtniško-podjetniške kilometrine že nabrali,« je prepričan Makoter.

Niko Šoštarič

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.