Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Promocija

Pripravimo se na zimske razmere

november 2020  |   OZS

V avtocestni družbi DARS so pripravljeni na letošnjo zimo. Za prevoznost in varnost na slovenskih avtocestah bo v vseh izmenah skrbelo več kot 527 sodelavcev, vzdrževalcev avtocest in hitrih cest, s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci.

DARS

V zimskem obdobju se voznice in vozniki lahko odpravimo na pot s svojimi vozili le z obvezno zimsko opremo.

Če trenja ni, so skrbi

Trenje avtomobilskih koles na poledeneli cesti je – tudi če imamo nameščene zimske pnevmatike – zelo majhno, zato lahko hitro pride do prometne nezgode. Ko se temperature spustijo pod ledišče, se lahko cesta spremeni v drsalnico že zaradi visoke vlage v ozračju, megle ali rahlega pršenja. Za poledico veljajo enaki fizikalni zakoni kot za običajen vodni led. Med vožnjo pri nizkih temperaturah bodimo pozorni na bleščeče zaplate ceste.

DARS

Fizika in zavorna pot na poledeneli cesti

Pri vožnji po snegu in ledu velja, da je hitro lahko kmalu prehitro. Visoke hitrosti so izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago resnično dolga. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 100 km/h, namreč za ustavljanje potrebuje več kot štiristo metrov (421 m), pa tudi pri hitrosti 50 km/h se bo vozilo na poledeneli cesti zaustavilo šele po 112 metrih! Na takšnih razdaljah se lahko pojavi vrsta trdih in bolečih ovir – tako za telo, pločevino kot denarnico. V povsem zimskih razmerah se zato spomnite na pregovor, da se počasi daleč pride.

DARS

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.