Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Družinsko podjetništvo

Vpliv vodje na odnose v družinskem podjetju

junij 2022  |   Ana Kolenc, univ. dipl. prav., LIGHT, podjetniško svetovanje z ljubeznijo

Ste vodja v družinskem podjetju? Delo z ljudmi je zahteven posel, še bolj zahteven pa zna biti, če so zaposleni v podjetju tudi člani naše družine, partnerji in partnerke ali prijatelji in prijateljice. Spremembe v naši realnosti in nov način življenja od vodij v tem pogledu zahtevajo vedno višje standarde. Pogosto vodja prevzema nase preveliko breme, ali pa beži od soočanja z izzivi, ker ne ve, kako ustvariti dobre odnose. Ni razloga za preplah. To je priložnost za napredovanje.

 

Družinsko podjetništvo Vodja, ki pozitivno soustvarja dinamiko odnosov v podjetju mora biti nekdo, ki v ljudeh aktivira občutek sprejetosti in spodbuja njihove potenciale. Kako se torej lotiti tega in kako postati vodja, ki navdihuje in omogoča pozitivno transformacijo v ljudeh? Vodja, ki postavi odnose v družinskem podjetju na nivo spoštovanja, slišanja in sodelovanja?

 

Kaj je skriti potencial?

Potencial predstavlja posameznikovo sposobnost, da neko aktivnost (delo), ustvarjalni proces, izraznost, opravi dobro, uspešno, inovativno in kar je zelo pomembno, da pri tem tudi uživa. To, da je ta potencial skrit, pa pomeni, da neka sposobnost trenutno (še) ni izražena. Zakaj? Pogosto je razlog v tem, da posameznik tega potenciala pri sebi ne prepoznava oz. ga šele sluti. Morda se najdete v podobni zgodbi in ste prepričani: »To, da bi imeli v našem podjetju dober odnos med novim lastnikom in očetom, ki je morda še vedno delno vključen v podjetje, sploh ni možno. Oče je pač takšen, da verjame v svoj prav in takšen bo ostal. Nikoli me resnično ne bo razumel ali spoštoval.«

Oseba s skritim potencialom se običajno sooča z raznovrstnimi »blokadami«, predvsem v obliki prepričanj, kaj je zanj(o) možno in kaj ne in kakšno je (že) življenje in njeno/njegovo delo. Novih možnosti in opcij zanjo/zanj sploh (še) ne vidi ali pa se novosti boji, jih ne želi sprejeti. »Starega« in že znanega drži »kot pijanec plota«. Pa je to, v kar je prepričana ta oseba, resnično?

Ko oseba aktivira skriti potencial, se počuti bolj svobodno, bolj zadovoljno, opolnomočeno in tudi koristno. V njej se aktivira še več energije za realiziranje vedno novih potencialov. Običajno osebe opišejo izkušnjo kot spoznanje sebe na novo, česa vsega so zmožni. Prav tako v sebi začutijo novo motivacijo in zagon za življenje. Vse se jim zazdi veliko bolj lahkotno in dosegljivo. Vodja, ki aktivira svoje skrite potenciale, je veliko bolj učinkovit/a, inovativen/na, izpolnjen/a in na splošno zadovoljen/na. To pa bistveno vpliva na oblikovanje odnosov v podjetju.

Torej, če ste vodja, oseba, ki se rada zadržuje v coni »to pa ni mogoče zame«, vam je lahko dober izziv, kako postati ambasador spremembe in aktiviranja skritih potencialov tako pri sebi kot v svoji družini, družinskem podjetju in pri svojih zaposlenih.

 

Najprej ga morate aktivirati pri sebi

Vedno se začne pri nas samih. Temu vrstnemu redu se ne moremo izogniti. Ne moremo biti nekdo, ki je samo pameten za druge in zna kazati s prstom in dajati dobra navodila in ukaze. Ker on pač vidi in vse ve. Nihče od nas ni vsemogočen in vseveden. No, to smo se vsekakor naučili tudi v »koronski situaciji« in se seveda še učimo. Kot vodja (govorim iz lastne izkušnje), vidim to, da vsakič, ko želim odpreti in aktivirati neki potencial v svojem timu, moram najprej naglasiti to »funkcijo« sama pri sebi. Kako to naredim? Vzamem si čas in se zelo iskreno pogovorim sama s seboj. Vprašam se: »Ali je to, kar želiš aktivirati in doseči pri določeni osebi pri tebi izraženo avtentično? Ali torej to že živiš in udejanjaš tudi sama?« Do odgovorov pridem na različne načine, predvsem uporabljam redno meditacijo in samorefleksijo. Če do odgovora ne pridem sama, imam za to osebnega učitelja in usmerjevalca. Z njim poiščeva in naglasiva moje »slepe pege«, ki mi onemogočajo, da bi videla v svoje globine. Ko ozavestim slepe pege (to so tista področja, ki se jih sama (še) ne zavedam), spoznam, kaj me blokira. Šele nato lahko nadaljujem z odpiranjem potenciala. Če vidim, da je potencial neaktiven, potem se sama lotim sproščanja blokad in motečih prepričanj. In tudi tu je proces enak.

Če nastopijo slepe pege, najdem podporo. Bistveno, kar želim povedati, je to, da sami ne vidimo vsega. Torej, pri transformaciji starega in aktivaciji novega, potrebujemo osebo, ki ima to področje, ki ga želimo zaživeti ali izboljšati, že ozaveščeno in aktivirano. Zakaj? Ker nam takšna oseba lahko pristno in avtentično poda »prostor« znotraj katerega lahko potem mi aktiviramo sebe. Najlažje si predstavljajte, da gre za vibracijo in valovanje informacij. Nova vibracija, ki jo oddaja aktiviran potencial v posamezniku, omogoča interakcijo z vibracijo v človeku, ki je to sposoben sprejeti in se odloči, da bo tudi sam/a aktiviral/a sebe. To, kar čuti v »aktivirani« osebi, jo namreč navdihuje. In seveda, ustvarja ji možnost, da ta preskok lahko sploh naredi. To je način ozaveščanja in aktiviranja globljih plasti sebe, do katerih prihajamo preko lastne izkušnje in ne zgolj z nabiranjem informacij v knjigah.

S tem sem s preprostimi besedami opisala, po mojem mnenju, eno glavnih funkcij oz. odgovornosti, ki pritičejo novodobnemu vodji.

 

Kako ga aktivirate pri drugih?

Ko ste ta prvi korak opravili, potem se lahko »lotite« svojega podjetja, družine, tima. Takšno delo terja veliko samodiscipline in truda. Predvsem pa osebne determiniranosti in predanosti temu, čemur si se zavezal/a, da želiš biti zase in za svoje ljudi. Kakšne odnose želiš živeti. Seveda je zelo pomembna primarna zunanja (objektivna) podpora in voden proces.

Naj omenim tehniko, ki jo v svojem timu uporabljam na ponedeljkovih skupnih sestankih. Te so v prvi vrsti namenjeni naravnavi tima za teden, ki je pred nami. Najprej naredimo krog izmenjave izkušenj vikenda. To nas osebnostno bogati in povezuje. Zaposleni se počutijo slišani in sprejeti. Nadaljujemo s kratko meditacijo, ki nas postavi v ta trenutek, v jasnost misli, manj stresa. Na ta način smo veliko bolj pripravljeni na izzive, ki nam jih prinaša delovni teden. Pogosto uporabimo tudi tehniko – »Kdo sem jaz za podjetje?«

Vsak postavi svojo namero, ki jo začuti v tistem trenutku. Ne samo, da jo oblikuje v besedi in jo racionalno razume (kar je seveda tudi pomembno), ampak tudi občutkovno zazna, kakšen/na naj bo njegova/njena osebna drža, način mišljenja, čustvovanja, videnja sveta, da bo lahko prispeval/a k cvetenju našega podjetja in naše vizije, poslanstva. S tovrstno aktivnostjo se izboljšujejo odnosi, saj se ljudje naučijo jasneje izražati svoje potrebe, videnja, stanja in tudi to, kaj pričakujejo od sebe in tudi od drugih. Večkrat si ponedeljek vzamemo tudi za to, da poglobimo zavedanje poslanstva in vizije našega podjetja. Izrazimo, kako je to dejansko videti v praksi. Kaj že počnemo in kaj še lahko izboljšamo?

Na ta način se tim postavi v prostor možnosti in ustvarjalnosti. Vsak član tima sebe formira v posameznika, ki je opolnomočen in pomemben za skupnost. Prav tako, da lahko to moč začuti v sebi. Na tej opolnomočenosti potem delamo tudi skozi teden. Tako, da si svoje namere napišemo na listke, v svoje dnevnike in jih tudi obesimo na vidna mesta v skupni sobi, kjer jemo, se pogovarjamo in izmenjujemo ideje na skupnih sestankih.

 

Vzemimo si čas in ne hitimo

Iskreno, pridejo dnevi, ko kakšen od članov ekipe težje začuti veselje ali pristno navdušenje, svobodo, navdih ob ustvarjanju. Še posebej se to zgodi takrat, ko smo bolj utrujeni ali fizično izčrpani. V takih trenutkih si vzamemo več časa in ne hitimo. Prepričana sem, da je način vodenja, kjer vodja prepozna trenutke, ko zaposleni oz. vodstveni tim potrebujejo več sočutja in je tudi sposoben to dati. Temu pravim zmagovalna formula za čas v katerem smo in kamor gremo. Ko je vodja v pravi meri sočuten oz. empatičen, kar ne pomeni, da pomiluje, ampak razume in sprejema, ustvari prostor za svoje zaposlene, kjer so varni. V varnem prostoru pa smo ljudje naravno veliko bolj ustvarjalni in pripravljeni delovati iz srca, z drugimi besedami dobronamerno.

Pozitivni rezultati se seveda kažejo tudi navzven. Večkrat nas stranke malo v šali in malo zares vprašajo, kaj delamo v naših prostorih, da se čuti tako dobra energija. Povedo, da bi se kar vračali na srečevanja in treninge z nami. Da se počutijo tako domače. Prav tako pričajo o bistvenih spremembah v njihovih odnosih, v delovanju podjetja. Včasih je težko razložiti, zakaj se nekatere stvari tako zelo spremenijo, ko nekdo začne sodelovati s sabo, svojo prisotnostjo in odkrivanjem potencialov. Vendar, stvari se spremenijo. Zakaj? Ker se končno dotaknemo izvora oz. naglasimo zares jedro/izvor izziva, ki ga nekdo nosi ali s katerim se sooča neko podjetje. Izvor pa je pogosto skrit kot slepa pega, ki ga sami ne vidimo. Potrebujemo nekoga, da nam ga osvetli. Kako zelo pomembno je torej sprejeti, da nam ni treba biti nezmotljivi in popolni. Učenje in spoznavanje sebe na novo čisto vsak dan, pa naj bi bilo v resnici nekaj zelo naravnega. In ko se sami odpremo za tovrstno izkušnjo življenja, lahko bistveno prispevamo tudi okolju in aktivaciji potencialov v drugih.

Prepričana sem, da lahko in ste na dobri poti, da ustvarite družinsko podjetje, ki so-deluje v slogi, razumevanju in ne izgoreva na dolgi rok. Bodite, bodimo navdih za pozitivne spremembe.

 

 

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.