Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Zmagovalci

Vsak izdelek pripoveduje svojo zgodbo

oktober 2019  |   Eva Mihelič

Skrivnost izdelkov iz medu in satja družine Perger, ki navdušujejo po vsem svetu, se skriva v izbranih sestavinah narave in ljubezni, s katero jih oblikujejo.

Družina izvira iz Štajerske, kjer so v preteklosti zaradi slovesa njihovim medenjakom rekli kar »pergerji«. Po drugi svetovni vojni so se preselili v Slovenj Gradec, kjer so nadaljevali družinsko tradicijo medičarstva, lectarstva in svečarstva.

Pergerjeve v vsakdanjem življenju vodijo družinske vrednote in ljubezen do dela. »Vsi smo vzgojeni v duhu, da moraš svoje delo opravljati z ljubeznijo in pri tem ne zgolj gledati na denar,« povedo Pergerjevi in dodajo: »Pri nas je spoštovanje družinskih vrednot, tradicije ter ohranjanje skrivnosti družinskih receptov in postopkov izdelave na prvem mestu.«

Ročno in 100-odstotno naravno

Prav vse se v Pergerjevi delavnici naredi ročno, pri tem pa uporabljajo le najboljše sestavine, ki jih daje narava; prvovrsten slovenski med, matični mleček, cvetni prah, propolis, čebelji vosek in naravna barvila. »Danes se veliko govori o oznakah bio, eko, zdravo, mi pa dejansko temu sledimo že generacije,« povedo Pergerjevi.

Lectarstvo je ena najstarejših obrti nasploh in živi le še v nekdanjih avstro-ogrskih deželah, v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji ter na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem in Slovaškem. Predvsem za slovenske lectarje pa velja, da so pri delu najbolj natančni. Pravi lectarji, in to Pergerjevi zagotovo so, morajo znati delati medenjake, lectarske figure, bombone, lizike, pijačo, sveče in še veliko drugega.

Medenjaki kot nekoč

Testo za večkrat nagrajene naravne Pergerjeve medenjake pripravljajo v več kot 250 let starih hrastovih čebrih, kjer najprej med, matični mleček, propolis in cvetni prah ročno zmešajo z vodo in nato na kratko prekuhajo. Zmes ohladijo, dodajo različne vrste moke, pokrijejo in v ohlajenem prostoru pustijo zoreti najmanj 60 dni.

Preden testo postavijo na hladno, preverijo še njegovo kakovost, in sicer z metodo svojih prednikov. V zmes potopijo mlado kokošje jajce, zneseno istega dne. Če jajce ostane na površini zmesi in se ne potopi, je to znak, da je osnova za izdelavo Pergerjevih medenjakov vrhunske kakovosti.

Po preteku najmanj 60 dni masi dodajo še zelišča, začimbe in moko, pustijo počivati še en dan in spečejo. Ko so pečeni, jih polepšajo z naravno želatino, medom in naravnimi barvili. Medenjaki so mehki in slastnega okusa, primerni tudi za alergike, saj so brez jajc, mleka in konzervansov.

Da bi lahko uživali tudi v pripravi medenjakov, so Pergerjevi potrošnikom pripravili prav posebno presenečenje. Na voljo je namreč že pripravljeno bio medeno testo (v letu 2017 izbrano kot najbolj inovativen izdelek), s katerim hitro in preprosto pripravimo medenjake v udobju lastnega doma.

Lect za izpoved ljubezni

Iz podobnega testa, kot medenjaki, so tudi lectova srca in druge figurice, ki jih od nekdaj ljudje kupujejo za okras ali podarjajo za spomin. Eni prvih lectarskih izdelkov so bili okraski za božično drevesce. Tudi Pergerjevi jih delajo. »Naši lectovi okraski so leta 1997 v Vatikanu krasili več kot 38 drevesc. Uporabili smo več kot 12 tisoč okraskov, delali pa smo jih skoraj eno leto,« povedo Pergerjevi.

Sicer pa je najbolj razširjeno lectovo srce, ki je okrašeno s posebnimi etnološkimi ornamenti, na sredini z ogledalcem ali primernim verzom, ki govori, da ima vsako srce oziroma izdelek svojo zgodbo. V preteklosti so z njim zelo radi izpovedovali ljubezen in naklonjenost, danes to ni najbolj običajno, zagotovo pa ne škodi. Če ne drugega je lectovo srce lep spomin za dolga leta. Pergerjevi se na suhem ohranijo tudi več kot 50 let.

Vonj harmonije in pozitivna energija

V Pergerjevi delavnici tudi izdelujejo energetske sveče, enkratne oblike, ki prostor napolnijo z vibracijo čiste ljubezni in miru ter blagodejno vplivajo na počutje.

Energetske sveče so ročno izdelane iz naravnega čebeljega voska čebel, ki cvetni prah, ki je izjemen zaradi svojih zdravilnih eteričnih olj in sestavin, nabirajo na sredozemskem in celinskem geografskem prostoru od Alp do Jadrana. »Zaradi svoje enkratne oblike energetske sveče ves čas vibrirajo in oddajajo eterična olja, zato jih ni potrebno prižigati. Tako čistijo bivalni prostor in ga polnijo s pozitivno energijo,« povedo Pergerjevi.

Energetske sveče vsebujejo medeni parfum, ki je izdelan po skrivnem postopku in velja za eno najbolje varovanih družinskih skrivnosti. Za en liter medenega parfuma je potrebno kar 800 kg prvovrstnega slovenskega medu, ki ga po končani izdelavi parfuma uporabijo pri drugih delovnih procesih.

Energetske sveče Neskončnost, Triglav in Zlato srce, ki jih Pergerjevi danes izdelujejo v več velikostih, je oblikoval slovenski oblikovalec Oskar Kogoj. Ta projekt je bil začetek izjemno plodnega sodelovanja, ki je rodilo že več kot 70 različnih izdelkov za najzahtevnejše okuse.

Tudi slovenska protokolarna darila

Pergerjevi izdelki so bili upodobljeni na slovenski poštni znamki, prikazani v številnih domačih in tujih televizijskih oddajah in igranih celovečernih filmih (Cvetje v jeseni, Tantadruj), že vrsto let pa Pergerjevi sodelujejo tudi s protokolom Republike Slovenije, saj gre za zelo kakovostne izdelke slovenske domače in umetnostne obrti, ki ustrezajo zahtevam s kulturnozgodovinskega in etnografskega vidika.

Njihove izdelke so tako v dar dobile pomembne osebnosti iz gospodarskega, kulturnega, političnega in verskega življenja. Med njimi tudi Borut Pahor, Milan Kučan, dr. Janez Drnovšek, George Bush, Vladimir Putin, papež Janez Pavel II., papež Benedikt XVI., dalajlama, Saj Baba, Nelson Mandela, Luciano Pavarotti, Gari Kasparov, Donald in Melanija Trump ter mnogi drugi. Sicer pa so Pergerjevi izdelki prisotni v 142 galerijah, muzejih in enkratnih prodajnih mestih po vsem svetu.

Tradicija in sodobnost

Pergerjevi, predvsem mlajši rod, se zavedajo, da zgolj bogato znanje in negovanje tradicije niso zagotovilo za uspeh pri sodobnih potrošnikih. Zato razmišljajo inovativno. Odločili so se ohraniti tradicijo in jo nadgraditi do te mere, da bo postala zanimiva tudi za mlajše generacije. »Menimo, da je spoštovanje slovenske kulturne dediščine in pristnih, avtentičnih zgodb naših dedkov in babic, ki so se ohranile skozi vsa ta leta, nujno. Naše več kot 250 let stare družinske skrivnosti smo tako vključili v bio bombone iz sedmih vrst zelišč, matičnega mlečka, cvetnega prahu in propolisa, ki so brez glutena in tudi brez želatine. Barvamo jih z ekološko rdečo peso in s kurkumo, narejeni pa so popolnoma ročno,« razlagajo Pergerjevi.

Ne samo pri razvoju izdelkov za širši krog potrošnikov, tudi sicer jih v prihodnje čaka kar nekaj izzivov. Muzej in galerija Medeni raj v Slovenj Gradcu je skupaj z delavnico in prodajalno v središču mesta z leti namreč postal pretesen za vse želje in ideje družine Perger. Zato so zasnovali edinstven objekt, ki bo predstavljal izkustveni in doživljajski turizem v najboljši možni obliki. V njem bodo predstavili družinsko obrt in tradicijo na moderen način, vsak obiskovalec pa se bo pobližje spoznal z izdelavo vseh izdelkov, ki nastajajo izpod rok družine Perger. Otroci si bodo seveda ob pomoči izkušenih mojstrov lahko celo izdelali vsak svojo liziko, starši pa okrepčali v prvi medeni kavarni/slaščičarni na svetu.

Eva Mihelič

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.