Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Slovenija plačuje digitalno

Za hitrejši razvoj digitalnega gospodarstva

december 2023  |   OZS

Slovenski trg je v zadnjih letih že doživel rast števila POS terminalov in s tem krepitve e-trgovine. Kljub razmeroma širokemu sprejemanju digitalnih plačil pri velikih trgovcih na drobno, pa je ta način poslovanja v segmentu manjših poslovnih subjektov še premalo razvit. Z direktorico Vise za Slovenijo Alenko Mejač Krassnig smo spregovorili o trendih na področju digitalnih načinov plačevanja in programu Slovenija plačuje digitalno. Gre za program za podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem v Sloveniji, da bodo lahko zagotavljala digitalna plačila in pripomogla k hitrejšemu razvoju digitalnega gospodarstva.

visa intervju

Vrniva se v obdobje pandemije covida-19, ko smo bili priča velikemu skoku na področju nakupovalnih navad potrošnikov in s tem množičnemu uvajanju digitalnih načinov plačevanja. Kako ste spremljali to obdobje?

»Pandemija je pospešila digitalno preobrazbo v vseh sektorjih, tudi v trgovini na drobno. Med pandemijo je bilo spletno nakupovanje edini način za poslovanje in preživetje, pri čemer so se prilagodila tudi podjetja ali podjetniki, ki so prej poslovali izključno fizično.

V zgolj nekaj mesecih je bil dosežen digitalni napredek, ki običajno traja več let. Navade potrošnikov in podjetij so se trajno digitalizirale.«

Kljub temu se večina nakupov v Sloveniji še vedno opravi z gotovino.

»Raziskava družbe Visa iz leta 2022 Digitalna plačila je pokazala, da je 37 % anketiranih Slovencev že bilo v situaciji, ko niso mogli plačati s plačilno kartico, ker na mestu nakupa ni bilo POS-terminala. Raziskava je hkrati potrdila, da so slovenski potrošniki pripravljeni na nove načine plačevanja.

Izpostavila bi tudi našo najnovejšo raziskavo, ki jo je avgusta 2023 po naročilu družbe Visa izvedla družba Opinium na vzorcu 500 otrok, starih od 8 do 14 let. Podatki raziskave kažejo, da 12 % otrok, predstavnikov slovenske generacije alfa, najraje plačuje s fizično kartico ali mobilno denarnico. Med 14-letniki je delež teh, ki najraje plačujejo s kartico ali mobilno denarnico, 56 %. Govorim o generacijah, ki vstopajo ali bodo vstopile v delovno in potrošniško silo v naslednjem desetletju in so zelo digitalizirane. Tu gre prepoznati zelo pomembno sporočilo trgovcem.«

Letos ste javnosti predstavili program Slovenija plačuje digitalno, s katerim želite spodbuditi napredek digitalne družbe v Sloveniji.

»Drži. Konec februarja letos smo skupaj s partnerji (Nova KBM, SKB Banka, NLB in Banka Intesa Sanpaolo ter Združenje bank Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Slovenska turistična organizacija) javnosti predstavili program Slovenija plačuje digitalno. Ta omogoča vsakemu podjetniku, mikro, malemu ali srednjemu podjetju, da za obdobje najmanj devetih mesecev brezplačno dobi POS terminal in tako preizkusi prednosti, ki jih sprejemanje digitalnih plačil lahko prinese pri poslovanju.

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo znatno rast števila ponudnikov blaga in storitev, ki sprejemajo kartična plačila. Vendar je še vedno veliko možnosti za širitev. Glede na javno dostopne podatke ocenjujemo, da je v Sloveniji še vedno približno 56.000 mikro, malih in srednje velikih podjetij ter samostojnih podjetnikov, ki bi jih lahko spodbudili k sprejemanju digitalnih plačil. Gre za izjemno število ponudnikov blaga in storitev, pri katerih potrošnik danes nima možnosti izbire načina plačila.

Uvedba digitalnih plačil v malih in srednje velikih podjetjih ima lahko številne pozitivne učinke na poslovanje – sprejemanje digitalnih plačil s kartico ali mobilnim telefonom lahko pozitivno vpliva na bilanco stanja: 45 % malih in srednje velikih podjetij je poročalo o povprečno 12-% povečanju prodaje, potem ko so začeli sprejemati digitalna plačila. Ob tem jih 57 % pravi, da kupci potrošijo več, če uporabljajo kartice. Več tukaj

Kupci pričakujejo priročno, enostavno in varno plačevanje ter cenijo inovativne aplikacije, ki so mogoče le zahvaljujoč plačilnemu omrežju. To pomeni, da morajo biti mala podjetja digitalno podprta in da morajo biti strankam sposobna zagotoviti enako brezhibno izkušnjo kot večja podjetja.«

Več o programu Slovenija plačuje digitalno najdete na spletni strani https://www.visaeurope.si/placujte-z-visa/posebne-tehnologije/slovenija-placuje-digitalno.html

 

 
Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.