Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Obrtništvo

Zadruga v podporo tradiciji suhorobarstva

december 2021  |   OZS

Občina Sodražica je 1. julija s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ki jih je pridobila s partnerji na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ustanovila Rokodelsko zadrugo Sodražica In situ. Povezovala bo dobavitelje naravnih surovin, rokodelce, izdelovalce suhe robe ter izdelkov dopolnilne dejavnosti kmetij na območju Lokalne akcijske skupine ter občin, kjer je suha roba prepoznana kot izvirna in geografsko zaščitena.

suha roba

Sodražica z okolico je imela tako v preteklosti kot danes največ »suhorobarjev« – izdelovalcev lesenih izdelkov, ob tem pa je Občina Sodražica od leta 2005 tudi nosilka geografske označbe Ribniška suha roba, ki povezuje občine Sodražica, Ribnica, Kočevje, Loški Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Bloke. Zato ni presenetljivo, da je In situ, Rokodelska zadruga Sodražica, našla svoj prostor prav v Sodražici.

»Rokodelstvo je najbolj trajnostna oblika proizvodnje dobrin. Energijo črpa predvsem iz človeškega telesa, uma in rok, materiale za izdelke pa poišče in najde v svojem najožjem okolju, ne da bi mu pri tem škodovala. Zadružništvo pa povezuje poslanstvo trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva z vrednotami socialnega podjetništva, medsebojnega sodelovanja, pomoči in demokratičnega soodločanja. Namesto k dobičku teži k poštenemu plačilu za delo zadružnikov,« so med drugim poudarili ustanovitelji zadruge, ki bo po teh načelih povezovala dobavitelje naravnih surovin, rokodelce, izdelovalce suhe robe ter izdelkov dopolnilne dejavnosti kmetij na območju Lokalne akcijske skupine in občin, kjer je suha roba prepoznana kot izvirna in geografsko zaščitena.

suha roba

Poleg tega, da bodo povezani zadružniki imeli večjo tržno moč, jim bo zadruga pomagala pri razvoju novih izdelkov, pri njihovem oblikovanju in pripravi za trženje in prodajo. Oktobra bosta zaživeli zadružna spletna stran in spletna trgovina. Kmalu se jima bo pridružila še fizična trgovina, ki bo hkrati prodajni in razstavno promocijski prostor z zadružnimi izdelki. Vse to pa bo pomenilo tudi vse večjo prisotnost rokodelcev v turistično ponudbo okolja.

Povezovanje v regijsko gozdno-lesno verigo

Ustanavljanje Rokodelske zadruge Sodražica je sprožilo tudi oblikovanje gozdno-lesne verige za področje LAS Od Turjaka do Kolpe. Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica že več let povezuje svoje člane – lesne predelovalce z zadrugo Festival lesa iz Kočevja, katere osnovni namen je oblikovanje in razvijanje novih izdelkov. Ob novici, da se »lesarji« povezujejo v zadrugo, je svoj interes pokazalo tudi podjetje Kočevski les, ki želi pripravljeno, avtohtono in certificirano lesno surovino zagotavljati predvsem podjetnikom v domači regiji.

suha roba

Cilj gozdno-lesne verige bo povezovanje gozda kot ekosistema in hkrati vira avtohtone surovine z lesnimi pridelovalci in predelovalci ter strokovnjaki številnih področij. Njeno poslanstvo je vzpostavitev sistema krožnega gospodarstva v regiji od Turjaka do Kolpe, v deželi, ki jo druži geografska označba Ribniške suhe robe. Lesa avtohtonih sort ne želimo več zgolj prodajati. Oplemenitili ga bomo z novo vrednostjo svojega znanja in dela, za končne izdelke z višjo dodano vrednostjo ter za naravno in družbeno okolje kot vrednote.

Kaj pomeni In situ?

»In situ« so narečne besede, ki pomenijo »tudi sito«, tradicionalni izdelek iz Sodražice, ki je našel mesto celo v občinskem grbu. Sicer pa je »in situ« tudi pogosto uporabljana latinska fraza, ki bi jo lahko prevedli »lokalno, na kraju samem, v prvotni, naravni legi« in se najpogosteje uporablja pri varstvu kulturne dediščine. Ima pa tudi številne druge pozitivne konotacije.

suha roba

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.