Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Naši člani

Zlatarstvo Kapun v Gornji Radgoni deluje že 41. leto

avgust 2019  |   OZS

Kupec še zdaleč ni samo številka! Na seji skupščine OOZ Gornja Radgona ob koncu lanskega leta je jubilejno priznanje za 40 let dela v obrti in podjetništvu prejela tudi znana in ugledna zlatarka Janja Kapun. Obrt je odprla leta 1978, pred dvajsetimi leti pa se ji je pridružil sin Ervin.

Najprej je Janja Kapun delovala v prostorih Urarstva Budja, od leta 1985 dalje pa v svojem dograjenem in urejenem lokalu. Od leta 1998 dalje ji pomaga ohranjati zlatarsko tradicijo sin Ervin, ki je kot najboljši svoje generacije leta 2003 pridobil naziv zlatarski mojster. Tako je Zlatarstvo Kapun, ki se nahaja v središču Gornje Radgone, in sicer na avtobusni postaji, družinsko podjetje, kjer se ukvarjajo s prodajo zlatih in srebrnih izdelkov, izdelavo unikatnih izdelkov, kot so prstani, obeski, verižice, uhani, zapestnice in seveda poročni prstani. Poseben poudarek je prav na poročnih prstanih, ki jih ročno izdelajo po željah naročnika. Kapunova poudarjata, da je še vedno v ospredju ženski nakit, praktično vse, kar si dame želijo, tako da tega največ prodajo. Njihovi izdelki so izdelani iz 14-karatnega zlata, ki je najbolj odporno proti kemičnim in mehanskim vplivom.

V Zlatarstvu Kapun imajo na izbiro imajo preko 150 različnih vzorcev v belem in rumenem ter rdečem zlatu.


Na izbiro imajo več kot 150 različnih vzorcev v belem in rumenem ter rdečem zlatu. Med drugim nudijo tudi graverske storitve, kot so graviranje pokalov, graviranje ur, pisal, inventurnih ploščic ipd. Izvajajo tudi popravila vseh vrst nakita in, kot pravi neutrudna Janja, se s sinom Ervinom trudita, da so njuni izdelki in storitve prepoznavni po kakovosti in dizajnu, predvsem pa pri njih nobena stranka, noben kupec in obiskovalec ni samo številka, temveč vsakemu skušajo svetovani in pomagati pri izbiri nakita.

Kot pravi prisrčna zlatarka Janja, svojim strankam posvetijo ogromno pozornosti in prisluhnejo vsaki njihovi želji: »Smo odprti za vsakršen dobro mišljeni nasvet in prijazno besedo. Strankam želimo ponuditi strokoven, a vseeno oseben način postrežbe ter, če je potrebno in nam dopušča čas, si radi vzamemo kakšno minuto več in jim prisluhnemo, četudi prav vse želje niso izvedljive.«

Tudi sicer si v Zlatarstvu Kapun prizadevajo, da bi čim bolj zadovoljili svoje stranke. Prav zato je Ervin postal zlatarski mojster in s tem dosegel najvišjo raven izobrazbe v zlatarskem poklicu. »Današnjega časa nikakor ne mremo primerjati z našimi začetki, ko je bilo vse skupaj zelo skromno. Seveda še zdaleč ni bilo takšne ponudbe, kot je danes. Začela sem z zelo malo robe, orodja in zalog, a se je počasi vse skupaj vseeno širilo in razvijalo. Seveda so mi bili v veliko pomoč lokalna skupnost in obrtna zbornica. Takrat sem še bila mlada, komaj 18 let sem bila stara, in so mi vsi pomagali, tako da sem zelo vesela, kajti brez takšne podpore ne bi šlo. Zelo lepo so me sprejeli in zato sem lažje sproti kupovala nove stroje, materiale ipd. Tako sem lahko lepo živela, sina Ervina pa izšolala za mojstra zlatarstva, kar me še posebej veseli,« se spominja Kapunova svojih začetkov in prvih dvajsetih let delovanja. Tudi sicer se oba Kapunova, tako mama kot tudi sin, nenehno izobražujeta in dopolnjujeta, saj se zavedata, da se od stare slave ne da živeti. »Na sejmih najbolj spoznaš trg, kaj si ljudje želijo, kakšna moda se obeta ipd. In ko vse to spoznaš, si lahko zagotoviš večje zaloge materialov. Glede na to, da sva dva, lahko veliko več delava,« razlaga sogovornica, ki dodaja, da se veliko prometa naredi tudi s popravilom nakita.


Kapunova imata največ domačih kupcev, ki jima zaupajo in se vračajo.

Občasno pride tukaj kakšen sosed z druge strani reke Mure, a to redko. Tudi cene imata dokaj konkurenčne. »V svoji karieri sem spoznala, da ljudje želijo kakovost, tudi če je potrebno malo več plačati. Zato se tega držimo in skušamo stranke pridobiti s kakovostjo,« pravi Janja Kapun, ki je že od začetka tudi aktivna članica OOZ Gornja Radgona. Prepričana je, da obrtniki morajo biti povezani, saj tako lažje rešujejo morebitne težave. Po novem pa je v upravnem odboru OOZ Gornja Radgona sin Ervin, ki je hkrati tudi podpredsednik Sekcije zlatarjev pri OZS.

Kakor koli že, Janja Kapun je začela pred štiridesetimi leti, pred dvajsetimi se ji je pridruži sin Ervin, čez naslednjih dvajsetih letih pa mogoče Kapunovo zlatarsko dejavnost prevzame kateri izmed Ervinovih otrok. »Moram priznati, da ob začetku nisem niti sanjala, da bo moja zgodba tako dolga in uspešna, a se je zahvaljujoč našim strankam le zgodilo in še traja. Zato, hvala vsem!« še pristavi sogovornica, njen sin Ervin pa kot pravi zlatarski mojster dodaja, kakšna je prihodnost poklica v individualni izdelavi nakita. »Vsaki stranki se je potrebno posebej posvetiti. Potrebno je bogato znanje, saj drugače ne moreš izpolniti želja svojih kupcev. Poleg tega, če znaš marsikaj narediti, lahko delaš brez težav. Mislim, da je najslabše, če potrebuješ posrednike,« pove Ervin.

Oste Bakal


Janja in Ervin Kapun.

 

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.