Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnega portala MojObrtnik. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Zmagovalci

Zmagoviti, šolski primer podjetnika

avgust 2019  |   OZS

Letošnji nabor kandidatov za podjetnika leta je bil zelo kakovosten, komisija za izbor je bila zato pred težko nalogo, ki jo je odlično opravila. Kot najboljšega so prepoznali človeka, ki se brez dvoma izvrstno vklaplja že v samo teorijo podjetništva. Peter Pišek je podjetnik, ki ve, kaj hoče. Imel je močno željo in s tem podjetniško idejo, ki jo je sam, s svojim lastnim kapitalom, pa čeprav ga na začetku ni bilo praktično nič, razvijal, vodil in oblikoval v podjetniški podjem zanesljive dolgoročne rasti in z njim poleg domačega osvojil tudi mednarodni trg. Ker so njegove storitve po naravi take, da same po sebi ne morejo biti posebej inovativne, je piko na »i« svoje inovativnosti postavil predvsem s specializacijo, načinom dela in odnosi v podjetju, ki jih razvija in goji.

S prihranki in malo denarja, ki si ga je izposodil od sestre, je od podjetja, kjer je bil sprva zaposlen kot vzdrževalec, odkupil precej utrujen tovornjak in ga povsem obnovil. Z njim je začel uspešno poslovati in kmalu kupil še tri ter s tem zaposlil tudi prve sodelavce. Ker je starše izgubil že pri petnajstih, je bil navajen preudarno gospodariti in kmalu na Lopati pri Celju kupil manjšo domačijo ter pozneje okrog nje še nekaj zemljišč. Lokacija se je izkazala za dobro, zato na njej še danes gradi in razvija svoje podjetje. Razpad nekdanje skupne države in izgubo trgov, kjer je sprva deloval, je uspel preživeti z živilsko trgovino, ki jo je medtem odprl kar v domačem skednju.

Vendar prevozništva, ki se mu je z izgubo trgov praktično ustavilo, še zdaleč ni opustil. Verjel je vase, v svoje trdo delo in visoko odgovornost do naročnikov ter vztrajno iskal nove posle in partnerje. Njegove odlike so mu pomagale, da so ga kot zelo zanesljivega kmalu prepoznali v naših največjih farmacevtskih družbah in živilski industriji. Ob tem je sprejel tudi odločitev, da se bo specializiral samo za hladilniške prevoze, ki so med vsemi najbolj zahtevni in z njimi prodrl tudi na globalni trg.

Temelj so izkušnje in poslovna odličnost

Ker je začel zelo mlad, je Peter Pišek s svojo neverjetno energijo in z iskrenimi prizadevanji svoje podjetje hitro in uspešno razvijal naprej ter mu zagotavljal zanesljivo rast. Še kot samostojni podjetnik se je ob prelomu tisočletja priključil nizozemskemu mednarodnemu logističnemu podjetju in s tem je nastalo podjetje Pišek & HSF Logistics. Svoj takrat že zelo velik in specializiran vozni park je tako postavil na zemljevid celotne Evrope ter s tem hkrati tudi zelo uspešno povezal njen najbolj razviti del z njenim geostrateškim centrom in naravnim izhodiščem za poslovni prodor na vzhod, ki je bil takrat večini evropske industrije cilj izjemnega pomena.

Njegovo podjetje ima danes 50 najsodobnejših vozil in 60 specializiranih prikolic, več kot 70 % vseh svojih prevozov opravijo v tujini in sodijo v sam vrh naših najboljše bonitetno ocenjenih podjetij. Vsa njihova vozila so opremljena z najsodobnejšo telemetrijo, s katero lahko v vsakem trenutku spremljajo tako status vozil kot tudi pošiljk. Poleg klasičnih prevozov blaga, občutljivega na temperaturno, opravljajo tudi specialne prevoze visečega mesa, rož, hkraten prevoz blaga z različnimi temperaturnimi stanji, hitre prevoze, ki zahtevajo dvojno posadko, in seveda prevoze farmacevtskih izdelkov, ki še vedno ostajajo stalnica njihove dejavnosti.

Strategija njegovega podjetja temelji na izkušnjah in poslovni odličnosti celotne skupine, hkrati pa je naravnana k storitvam po zahtevah naročnika. Uspeh podjetja, ki stremi k cilju postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev, se skriva v skrbno izbranih kadrih, korektnih kupcih in dobrih dobaviteljih. Njihova konkurenčna prednost so nedvomno hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter letos zgrajen nov logistični center na Lopati pri Celju, ki poleg najsodobnejših hlajenih skladišč ponuja tudi avtopralnico, servisno delavnico, logistične pisarne in nastanitve za voznike.

Logistika je velika priložnost za državo

Peter Pišek je po tem, ko je uspešno razvil svoje podjetje in ga mednarodno uveljavil, izvedel še ključno dejanje podjetniške teorije. Izkoristil je največje bogastvo, svoje štiri sinove, ki jih je vzgojil v podjetniškem duhu in jim podjetje zelo kmalu tudi v celoti predal. Vsak zase sedaj uspešno razvijajo 30-letno tradicijo družinskega podjetja in stremijo k visoko začrtanim ciljem.

Sam pa se s svojo iskreno življenjsko energijo in odgovornostjo do sveta seveda ni prepustil užitkom minulih uspehov. Izkoristil je bogato znanje in izkušnje, ki jih ima in se posvetil predvsem ustvarjanju boljših pogojev dela v logistiki, ki jo ima tako zelo rad. V tem duhu soustvarja aktivnosti in prizadevanja lokalne skupnosti, države in predvsem stroke, kjer deluje kot visok funkcionar tako območne kot tudi slovenske obrtno-podjetniške zbornice in njene sekcije za promet. S svojimi aktivnostmi povezuje in usmerja slovenske prevoznike v odnosu do stroke, države, širše družbe in izzivov, ki jih prinaša prihodnost dela na globalnem trgu.

Zaveda se, da je Slovenija že samo geostrateško izjemno pomembna za cestni transport in celotno evropsko logistiko. Prepričan je, da je ta panoga zato tudi velika priložnost za našo državo in njeno gospodarstvo, ki bi jo morali znati boljše, hitreje in predvsem dolgoročno izkoristiti. V luči prihajajoče evropske zakonodaje, ki bo zahtevala boljše pogoje dela tudi za voznike, se med drugim zavzema tudi za izgradnjo čim več modernih logističnih centrov. Prav voznike in zaposlene visoko ceni, zato k tovrstnim investicijam spodbuja tako svoje kolege prevoznike kot tudi državne organe, ki bi pri tem morali sodelovati vsaj z učinkovitimi prostorskimi načrti, čeprav v isti sapi tudi poudarja, da s tem vloge države še zdaleč ne sme biti konec.

Zveneče priznanje Podjetnik leta 2018 je zaradi tega odšlo v prave roke. Peter Pišek je z minulim delom dokazal, da ve, kaj pomeni biti odgovoren podjetnik, svoje izkušnje pa bo v prihodnje nedvomno dobro izkoristil tudi v podporo celotni panogi, stroki in stanovski organizaciji.

Anton Šijanec

Prijavite se na e-novice,
obveščali vas bomo o novostih
PRIJAVA


©2017-2024 Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.